Welkom bij een nieuwe blog die inzicht zal geven over de essentiële rol die data kan spelen bij het succes van bedrijven! Bij COMPUTD, een data science bedrijf dat zich richt op het toegankelijk maken van data-gedreven bedrijfsoptimalisatie, willen wij de lezer graag meenemen in de opwindende wereld van Business Intelligence (BI), kunstmatige intelligentie (AI) en de data trends die nu het verschil maken voor bedrijven. Nadat we in de vorige blog aandachtig gekeken hebben naar Procesoptimalisatie met AI en De Opkomst van AI Fotobewerking, gaan we vandaag kijken naar drie belangrijke data trends die jouw bedrijf toekomstbestendig kunnen maken in 2023.

De samensmelting van Data Warehouses en Data Lakes – ontdek de mogelijkheden van gestroomlijnde inzichten en voorspellende analyse

Traditioneel werden data warehouses en data lakes elk als afzonderlijke onderdelen behandeld, elk met hun specifieke functies. Een data warehouse werd gebruikt om gestructureerde data op te slaan, terwijl een data lake enkel diende als een opslagplaats voor ongestructureerde en ruwe data.

Maar door deze twee gegevensbronnen te combineren, ontstaat er een krachtig platform dat bedrijven in staat stelt om meer diepgaande en specifiekere inzichten te verkrijgen. Waar data warehouses geschikt zijn voor management rapportages en samengevatte gegevens, kunnen data lakes ruwe data leveren die essentieel is voor voorspellende analyses met behulp van verschillende machine learning algoritmes.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een e-commerce bedrijf runt. Met behulp van de combinatie van een data warehouse en data lake kun je niet alleen gegevens van klanttransacties en voorraadniveaus analyseren voor je rapportages, maar ook ongestructureerde gegevens, zoals klantgedrag op sociale media, gebruiken om te voorspellen welke producten populair kunnen worden bij bepaalde klantgroepen.

Applicaties worden ‘AI-Infused’ – De sleutel tot efficiëntie en innovatie in bedrijfsprocessen

De impact van AI op bedrijfsprocessen kan anno 2023 niet meer worden onderschat. Het biedt enorme meerwaarde voor bedrijfsoptimalisatie en -efficiëntie. Steeds meer bedrijven passen AI toe om hun applicaties te integreren met slimme algoritmen die taken automatiseren en daarbij ook nog eens de bedrijfsprocessen verbeteren.

Stel je voor dat je een klantenservice afdeling beheert. Door AI-gebaseerde chatbots te integreren, kunnen veelvoorkomende vragen automatisch worden beantwoord, waardoor de werkdruk op de klantenservicemedewerkers afneemt en de responstijden verbeterd worden.

AI wordt ook steeds toegankelijker, met tools en platformen zoals bijvoorbeeld ChatGPT. Zo kunnen bedrijven snel profiteren van de voordelen van AI, zelfs als ze nog niet klaar zijn voor complexe AI-toepassingen.

Volgens Forbes, een zakentijdschrift uit de Verenigde Staten, is de opkomst van AI ‘dé sleutel tot efficiëntie en innovatie. Volgens hen zullen AI en machine learning (ML) technologieën bedrijven in staat stellen om hun gegevens slimmer en sneller te analyseren. Deze technologieën zullen ook patronen en trends vinden in gestructureerde gegevens die niet direct zichtbaar zijn.

AI-as-a-Service – Op maat gemaakte AI-oplossingen voor unieke bedrijfsuitdagingen

Hoewel AI veel potentieel heeft, kan de implementatie ervan uitdagend zijn voor veel bedrijven. AI-as-a-Service biedt hier een uitkomst. Het stelt bedrijven in staat om op maat gemaakte AI-oplossingen te verkrijgen zonder de uitdaging om complexe algoritmen zelf te ontwikkelen vanaf de start.

Met AI-as-a-Service kunnen bedrijven profiteren van specifiek afgestemde AI-modellen die rekening houden met hun unieke bedrijfsomstandigheden en vooraf vastgestelde doelstellingen. Bijvoorbeeld, een retailbedrijf kan AI-as-a-Service gebruiken om de vraag vanuit de consument beter te voorspellen door rekening te houden met belangrijke externe factoren, zoals weersveranderingen of seizoensgebonden trends.

Het grote voordeel is dat deze oplossingen relatief betaalbaar en snel te implementeren zijn, wat bedrijven in staat stelt om snel waarde te genereren uit hun eigen bedrijfsdata.

Integratie van deze trends

Deze vier data trends zijn niet op zichzelf staand, maar kunnen juist elkaar versterken. Door het combineren van data uit verschillende bronnen, het toevoegen van AI-gebaseerde functionaliteiten en het gebruik van AI-as-a-Service voor specifieke vraagstukken, kunnen bedrijven echt datagedreven besluitvorming realiseren.

Neem bijvoorbeeld een financieel adviesbureau dat AI-as-a-Service gebruikt om geautomatiseerde aanbevelingen te doen op basis van klantprofielen. Deze AI-functionaliteit is geïntegreerd in hun Self-Service BI-platform, waardoor hun financieel adviseurs snel en nauwkeurig inzicht krijgen in de beste investeringsmogelijkheden voor hun klanten.

Toekomstperspectief

De rol van data en technologie zal alleen maar toenemen in de toekomstige bedrijfsomgeving. Door deze trends serieus te overwegen, kunnen bedrijven zichzelf blijven onderscheiden en zich aanpassen aan de steeds veranderende data landschappen.

Conclusie

Data is de sleutel tot succes in de moderne zakenwereld, en deze vier trends vormen de basis voor dat succes. Door data warehouses en data lakes te combineren, applicaties te ‘infuseren’ met AI, gebruik te maken van AI-as-a-Service en Self-Service BI te omarmen, kunnen bedrijven waardevolle inzichten genereren en concurrentievoordeel behalen. Bij COMPUTD zijn we enthousiast over deze trends en blijven we onze klanten ondersteunen bij het benutten van de kracht van data. Blijf leren en innoveren, en je zult zien dat data jouw bondgenoot kan zijn op weg naar blijvend succes!

Tags

Comments are closed